Autoritățile elene anchetează un preot care a împușcat un bărbat de 51 de ani, din județul Botoșani, care lucrează ca muncitor necalificat pe Muntele Athos. Familia acestuia a cerut sprijinul Consulatului României în Salonic.

Botoșăneanul a ajuns pe patul de spital în Grecia, după ce a fost împușcat de un preot, pe Muntele Athos. Mai mult, spune el, slujitorul bisericii l-ar fi determinat să declare poliției că totul a fost un accident de vânătoare.

Bărbatul, muncitor necalificat, este de loc din comuna Tudora, județul Botoșani, însă lucrează de doi ani la un schit din Muntele Athos, lângă chilia unui preot, tot român. Acesta spune că, săptămâna trecută, o pisică l-a înfuriat pe preot, așa că popa a scos o pușcă și a tras după animal. Nu a ținut cont de faptul că în apropiere era și muncitorul. Pisica a reușit să scape, însă victima a fost lovită de alice.

„Ea a venit la picioarele mele. Eu m-am ridicat de pe bancă, m-am dus la vreo trei metri. Mâța a fugit de acolo. El s-a dus la centrală, a luat arma de vânătoare, a încărcat-o și s-a auzit ‘poc’. Pe loc am căzut jos, ca și cum aș fi fost izbit de mașină. Ce a căutat el cu pușca la 3-4 metri de mine? Și mi-a prins și piciorul drept, și piciorul stâng”, a povestit victima, la postul ProTV.

Ministerul Afacerilor de Externe face precizări

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că „a fost notificat telefonic, prin intermediul Consulatului General la Salonic, în data de 2 august 2023, cu privire la spitalizarea unui cetățean român în localitatea Polygiros, ca urmare a unui incident soldat cu rănirea prin împușcare a acestuia, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la identitatea și situația persoanei în cauză”.

Autoritățile române păstrează legătura cu familia bărbatului de 51 de ani.

Potrivit informațiilor obținute de Consulatul General al României la Salonic, „cetățeanul român a fost supus unor intervenții medicale specifice într-o unitate medicală din zonă, iar o anchetă cu privire la circumstanțele producerii incidentului este în desfășurare”, se mai precizează în comunicatul transmis de minister.

Totodată, MAE precizează că reprezentantul Consulatului General al României la Salonic a pus la dispoziția familiei victimei datele de contact ale unui un avocat vorbitor de limba română și a solicitat poliției rapoartele detaliate privind împrejurările incidentului.

„Consulatul General al României la Salonic continuă dialogul cu autoritățile locale, cu unitatea medicală și cu familia persoanei în cauză și acordă asistență consulară în vederea repatrierii”, afirmă MAE.