În România jumătate din medicamentele expirate, aproximativ 1.500 de tone de pastile, ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare.

În aceste condiţii, recent a fost promulgată legea care obligă spitalele publice sau private să primească şi să distrugă astfel de deşeuri periculoase.

Proiectul introduce şi noi obligaţii de etichetare, în sensul informării populaţiei cu privire la gestionarea medicamentelor, a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Ionuţ Popovici.

A fost publicată Legea numărul 269, care precizează faptul că medicamentele expirate sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale. Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute de către spitalele publice sau private se asigură prin transferul de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme. Informaţiile privind acest lucru se vor regăsi şi în prospectele medicamentelor”, a afirmat Popovici, conform Rador.