În sediul UNESCO din Paris a avut loc, marți, vernisajul unei lucrări de artă semnate de Maestrul Mircea Cantor, intitulată „Airplanes and Angels”. Evenimentul deosebit marchează consacrarea operei în cadrul Patrimoniului Mondial UNESCO, un moment de mândrie pentru cultura românească și botoșăneană, autorul fiind considerat ambasadorul cultural al Ipoteștilor lui Eminescu.

Mircea Cantor preferă să se descrie simplu ca „născut în România și trăind pe Pământ”, având o evoluție artistică remarcabilă. Absolvent al Liceului de Arte din Oradea în 1996, și-a continuat studiile la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, obținând o bursă la École des Beaux-Arts de Nantes (Franța), unde și-a aprofundat cunoștințele în perioada 1999-2000. A urmat apoi Corso Superiore di Arti Visive la Fondazione Ratti din Como, Italia, în 2000, și a continuat cu DNAP École des Beaux-Arts de Nantes între 2000 și 2003.

Franța i-a oferit un cadru propice pentru exprimarea sa artistică, și, într-un interviu, Mircea Cantor a declarat: „Eu nu am vrut să plec din România cu orice preț, eu am vrut să ajung într-un loc în care să-mi pot exprima arta mea”.

Cu o carieră bogată, Mircea Cantor a explorat arta în diverse medii ale discursului artelor vizuale, de la sculptură la desen, pictură, instalații și animație. Lucrările sale variază în stil, de la reinterpretări ale surselor folclorice și de patrimoniu până la artă conceptuală și limbaj pur vizual. Prin această diversitate creativă, Mircea Cantor a devenit unul dintre cei mai valoroși și influenți artiști plastici contemporani, recunoscut și apreciat pe plan global.

Aprecierea pentru munca sa artistică a fost confirmată de numeroase premii și distincții, printre care se numără Premiul Ricard în 2004, Premiul Marcel Duchamp în 2011, și distincția Officier in Ordre des Arts et des Lettres în 2019.

„Premiul într-adevăr îți deschide niște oportunități, dar pe tine nu te definește premiul, ci calitatea muncii tale. Cu atât mai mult te îndatorează un premiu, îți ridică standardele”, a spus Mircea Cantor despre aceste premii.

Lucrările sale sunt expuse în cele mai prestigioase muzee din lume, inclusiv The Museum of Modern Art din New York City, Walker Art Center din Minneapolis, Minnesota, Philadelphia Museum of Art din Philadelphia, Pennsylvania, Centre Pompidou din Paris, The Israel Museum din Ierusalim, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid, Abteiberg Museum din Mönchengladbach, Germania, și Magasin 3 din Stockholm, Suedia.

De curând, Mircea Cantor a făcut o vizită deosebită la Botoșani în perioada 12-14 septembrie, alături de Iulian Costache, Ministru-consilier al Ambasadei României la Berlin. Aceștia au fost primiți cu căldură de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și se speră că vor colabora strâns în proiectele culturale viitoare ale Ipoteștilor. În întrevederile cu conducerea Consiliului Județean, s-a discutat despre necesitatea susținerii brandurilor culturale și a simbolisticii tărâmului botoșănean.

Lucrarea Maestrului Mircea Cantor inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO reprezintă nu doar o realizare personală a artistului, ci și o mândrie pentru întreaga Românie și pentru comunitatea artistică globală. Această consacrare subliniază încă o dată influența și calitatea artei românești contemporane, și ne amintește că arta transcende granițele și frontierele, conectând oameni din toate colțurile lumii prin mijlocirea frumuseții și expresiei umane.