Șapte localități din județul Botoșani vor beneficia de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familii.

La Guvernul României, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu și a ministrului Familiei Natalia Intotero, primarii din comunele Hudești, Mihălășeni, Concești, Frumușica, Păltiniș și orașul Darabani au semnat contractele de finanțare pentru construirea și dotarea de centre de zi pentru copiii aflați în situație de risc de separare de părinți. De asemenea, primarul comunei Drăgușeni a obținut finanțarea pentru o astfel de investiție.

Cele șapte contracte de finanțare semnate de primari din județul Botoșani au o valoare de peste 15,5 milioane de lei. Investițiile vor sprijini peste 500 de copii expuși riscului de a fi separați de familie.

Prin intermediul acestor centre de zi, primăriile vor sprijini copiii prin activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere sau de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă. Se va asigura accesul beneficiarilor la educație informală și nonformală și activități de supraveghere și suport în procesul de învățare, care să contribuie la dezvoltarea personală și pregătirea copiilor pentru viața independentă.

Totodată, vor beneficia de sprijin și consiliere și părinții copiilor care vor frecventa aceste centre de zi. Proiectele au fost depuse de administrațiile locale în cadrul PNRR, Componenta C13 – Reforme sociale, gestionată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.