Consiliul Local (CL) a aprobat demararea procedurilor de dizolvare a societății de administrare a fondului locativ din municipiul Botoșani. Proiectul de hotărâre care prevede lichidarea și radierea companiei a fost adoptat miercuri, după dezbateri tensionate, iar decizia a fost contestată ulterior de personalul instituției vizate.

Deliberarea proiectului de hotărâre s-a desfășurat în prezența câtorva dintre cei 44 de angajați care ar urma să își piardă locul de muncă.

„Uitați-vă în ochii noștri înainte de a vota”

Unul dintre angajați a cerut explicații din partea primarului Cosmin Andrei, inițiatorul actului normativ, arătând că Locativa SA nu este o povară pentru bugetul local, dar și că salariații s-au săturat să lucreze „cu sabia deasupra capului” din pricina unui război politic.

Suntem aici pentru a vă aminti că SC Locativa SA nu a fost și nu este o povară pentru bugetul local, cu atât mai puțin pentru bugetul de stat în condițiile în care nu primim nicio subvenție. Suntem aici pentru că dorim explicații concrete și obiective privind modul în care s-a ajuns la luarea acestei decizii radicale. Suntem aici pentru că am vrea să știm cum se înlătură risipa din fonduri publice prin desființarea Locativei, așa cum precizați în raportul de specialitate. Noi, angajații Locativei, nu dorim să aducem politicul în discuție, dar nu se poate altfel. V-ați pus vreodată în situația noastră, a salariaților Locativa, care la fiecare schimbare de mandat și ulterior pe perioada desfășurării lui, să munciți cu o sabie deasupra capului?”, a deplâns angajatul societății.

El a subliniat că decizia desființării Locativa SA a fost precedată de numeroase zvonuri, care au indus presiune, teamă și stres în rândul lucrătorilor. Discursul său a continuat cu un apel la umanitate adresat decidenților, dar și cu reproșuri către primar.

„Ne-ați terorizat zilnic cu zvonuri și idei de desființare, ne-ați făcut să trăim și să muncim neavând siguranța zilei de mâine. Ne îngrădiți dreptul la muncă garantat de Constituție. Întrebări avem multe, dar răspunsuri temeinic fundamentate nu știm când vom primi și de la cine. Votul dumneavoastră de astăzi ne-am dori să fie unul motivat de fapte concrete și nu de răzbunări personale și politice. Uitați-vă în ochii noștri înainte de a vota”, a mai spus reprezentantul angajaților Locativa în plen.

Război politic tradus în profit și oameni

Primarul Cosmin Andrei a motivat decizia de lichidare invocând mai multe pierderi financiare, dar și tranzacții imobiliare efectuate fără aprobarea Consiliului Local.

Eu când am depus jurământul am depus pentru acest oraș, nu neapărat pentru o societate comercială al cărui scop este să facă profit. Într-adevăr, municipiul Botoșani nu plătește subvenție societății Locativa, însă nu înseamnă că nu ne interesează costurile. (…) Această societate comercială trebuia să administreze patrimoniul acestui oraș, dar Locativa a vândut apartamente în Centrul Vechi fără să întrebe Consiliul Local, proprietarul acestor apartamente, cu 10.000 de euro pentru o suprafață de 70 de metri pătrați. Vi se pare firesc? Are în portofoliu spații comerciale pe care riscă să le execute pentru a plăti salariile angajaților”, a argumentat Andrei.

Directorul Locativa SA, fostul primar Cătălin Flutur, a arătat în schimb că desființarea societății se răsfrânge în cea mai mare măsură asupra angajaților din instituție.

Aceste sărbători n-o să le tihnească multora de aici și nici viața de azi încolo n-o să le tihnească. Credeați că acolo sunt niște oameni care doar scriu niște hârtii și taie o chitanță? Nu! Uitați-vă la mâinile lor, la palmele lor cum sunt, la ochii lor, cum stau cu frica în ochi. Gândiți-vă la copiii lor, că o să trebuiască să facem noi o chetă să le acoperim o parte din ratele pe care le au”, a afirmat Cătălin Flutur.

Pentru a împiedica punerea în mișcare a actului normativ, angajații Locativa au depus un memoriu către Direcția Națională Anticorupție (DNA) din Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul din Botoșani, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, președintele Consiliului Județean, Consiliul Local, Instituția Prefectului, Ministerul Muncii, Comisiei de Dialog Social și Avocatul Poporului.