Strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dr. Bogdan Cuza, a susținut un discurs emoționant despre însemnătatea Unirii Principatelor Române, în cadrul unui eveniment desfășurat, miercuri, la Cinema „Unirea” din municipiul Botoșani. 

Într-o notă de modestie, descendentul lui Cuza a comparat cu o „povară” numele pe care îl poartă, subliniind responsabilitatea uriașă care decurge din această legătură fatidică.

„Mă simt mai mult decât emoționat să stau în fața dumneavoastră cu povara de a explica cât de greu este să porți pe umeri un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu. Nu este un nume care să reprezinte un merit personal. Dar așa cum spuneau și părinții mei, Dumnezeu să-i ierte, este un nume care implică 99% din obligații și un singur drept: dreptul de a-l purta cu onoare și a-l reprezenta până voi închide ochii. (…) Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a reprezentat un act de vitejie, de hotărâre, de credință și de sacrificiu personal, care l-a caracterizat nu numai pe el, ci întreaga echipă pașoptistă, fără de care nu se putea realiza această unire”, a spus Bogdan Cuza.

Acesta a abordat și terminologia adesea utilizată de „Mica Unire”, subliniind că sintagma minimizează eforturile și sacrificiile unioniștilor. El a pledat pentru recunoașterea acestei uniri ca fiind fundamentală pentru statul român.

Momentul Unirii de la 1859 a reprezentat, de fapt, actul constitutiv de fondare a statului național, unitar, modern român. Fără de aceasta, noi nu aveam un părinte care să ne unească. Vreau să fac o remarcă. De multe ori se folosește o sintagmă mai puțin fericită, de <<Mica Unire>>. Acest lucru umbrește din eforturile pașoptiștilor, a unioniștilor și a întregii echipe care ne-a adus prima unire pe acest pământ al românilor. Ea poate fi numită ca unire fundamentală a poporului român. Ne-a adus un principe care a știut în permanență ce-i aparține lui și ce-i aparține țării”, a mai afirmat Bogdan Cuza.

Evenimentul desfășurat la Cinema „Unirea” a fost organizat de biroul deputatului Marius Budăi, Consiliul Județean, Primăria municipiului Botoșani, Muzeul Județean, Teatrul „Eminescu” și instituția gazdă.