Guvernul a alocat astăzi 72 de milioane de euro pentru subvenţii destinate crescătorilor de vaci pentru lapte, bivoliţe, păsări şi porci. A fost, de asemenea, actualizată subvenţia pentru motorina folosită în agricultură, la valoarea maximă posibilă de 2 lei/l.

Măsurile rezolvă unele dintre revendicările fermierilor care au protestat în ultima perioadă.

Guvernul va aloca crescătorilor de bovine de carne şi bivoliţă aproximativ 79 de milioane de lei, iar pentru fiecare animal cuantumul va fi de 100 de euro. Pentru crescătorii de suine vor fi acordate aproximativ 126 de milioane de lei şi pentru cei care cresc păsări se vor acorda 152 de milioane de lei. Banii vor ajunge la fermieri până la finalul lunii iunie a acestui an. Altă formă de ajutor pe care Guvernul o va acorda fermierilor este subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agriculturi. Şi tot pentru fermieri, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite acestora să îşi amâne plata ratelor la bănci.

„A fost aprobată ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul trecut 2023, iar beneficiarii acestei ordonanţe de urgenţă vor fi producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv, de leasing şi ei pot solicita suspendarea acestor rate până la redresarea lor economică. Un alt act normativ”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, citat de Rador.

Un alt act normativ adoptat de guvern este majorarea cu aproximativ 16% a numărului de bilete de tratament balnear care vor fi acordate pensionarilor anul acesta. Ei vor primi peste 135.700 de astfel de bilete.