Populația județului Botoșani a scăzut cu 19.805 persoane în ultimul deceniu, iar prefectul Sorin Cornilă semnalează că declinul demografic reprezintă „o problemă de bază” pe care autoritățile locale trebuie să o redreseze.

Rezultatele finale ale recensământului, centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS), arată că județul Botoșani găzduiește un număr de 392.824 de rezidenți, majoritatea locuind în mediul rural (61,5%). Din punctul de vedere al mărimii populației, Botoșani se află pe locul 41 în ierarhia județelor.

Un fenomen îngrijorător consemnat de specialiști este îmbătrânirea demografică accelerată.

„Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Botoșani crescând la 41,3 ani (față de 39,6 ani la RPL 2011). Indicele de îmbătrânire demografică din județul Botoșani este de 110,2 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere”, se arată în sinteza transmisă de DJS.

Prefectul Sorin Cornilă a atras atenția asupra realităților sociale și economice pe care le reflectă aceste rezultate.

Cred că ar trebui să ne întrebăm cu toții de ce am ajuns în situația în care am pierdut aproximativ 20.000 de rezidenți. Uitându-ne la structura populației după nivelul de educație, reiese faptul că tinerii pleacă din județul Botoșani, cu precădere din municipiul Botoșani. Sperăm să întoarcem această descreștere prin acțiunile noastre. Uitându-ne la nivel național, tendința este de urbanizare. Făcând analiza acestor rezultate, la noi este exact invers. După ce pleacă la studii universitare, tinerii nu mai revin la Botoșani. Avem un grad foarte mic de retenție a tinerilor plecați la studii. Aceasta este o problemă de bază”, a declarat Cornilă, în ședința Colegiului Prefectural.

Potrivit datelor furnizate de DJS Botoșani, cele mai mari descreșteri de populație rezidentă au fost înregistrate în comunele Rădăuți-Prut, Corni, Vorona, Suharău, respectiv în municipiile Botoșani și Dorohoi, cu procente cuprinse între 15% și 20%.

Rezultatele definitive ale recensământului pot fi consultate integral la adresa: DJS-Botosani-Rezultate-definitive-RPL-2021.pdf (gov.ro)