Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani a efectuat controale, în perioada 18 – 26 ianuarie, în 21 de unități economice din domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor. Verificările s-au axat pe respectarea normelor de securitate și sănătate.

Potrivit unui comunicat al instituției, în timpul verificărilor au fost constatate 21 de deficiențe, cele mai frecvente vizând: evaluarea incompletă a riscurilor, lipsa examenului medical periodic, lipsa trusei sanitare, instruirea necorespunzătoare, semnalizarea necorespunzătoare și lipsa buletinelor de verificare a prizelor în pământ.

„De asemenea, în cursul controalelor desfășurate în anii anteriori la unitățile din acest domeniu de activitate, s-a constatat că nu toți angajatorii respectă prevederile legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă. S-a considerat oportună declanșarea unei campanii naționale de control, cu caracter inopinat, la angajatorii din acest domeniu de activitate. S-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul”, precizează ITM Botoșani.

În acest sens, au fost dispuse 41 de măsuri și au fost aplicate o amendă în valoare de 6.000 lei și 38 avertismente.