Un incident care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică a necesitat intervenția rapidă a Jandarmeriei, după ce un conflict a izbucnit între șapte tineri pe strada Maxim Gorki, în proximitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria din Botoșani.

Potrivit unui comunicat al forțelor de ordine, conflictul a escaladat rapid, necesitând implicarea jandarmului de serviciu care executa misiunea de pază și protecție instituțională. A fost solicitat sprijinul unui echipaj pentru a aplana situația și a clarifica cauzele care au dus la altercație.

În urma verificărilor efectuate, jandarmii au stabilit că altercația a fost spontană, iar discuțiile în contradictoriu între două grupuri au determinat persoanele implicate să se lovească reciproc”, precizează Dan Izotov, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ).

Potrivit acestuia, o parte dintre tinerii implicați au mai fost legitimați în acea seară, pe Bulevardul George Enescu, moment în care li s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor de conviețuire socială și la consecințele juridice ale comportamentelor neadecvate.

Jandarmeria a întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală pentru infracțiunea de încăierare, care vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria din Botoșani, pentru continuarea cercetărilor.

„Aducem la cunoștința cetățenilor că, în conformitate cu prevederile art.198 din Codul Penal, participarea la o încăierare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, cu precizarea că nu se pedepsește cel care a fost prins în încăierare împotriva voinței sale sau care a încercat să-i despartă pe alții”, subliniază Dan Izotov.

Autoritățile fac apel la părinți și tutori să supravegheze cu atenție activitățile nocturne ale minorilor, în scopul prevenirii implicării acestora în evenimente regretabile care le pot afecta negativ viitorul. Recomandarea vine în contextul în care evenimentele de acest gen nu numai că pun în pericol siguranța publică, dar au și consecințe juridice serioase pentru cei implicați.