Senatul a adoptat, luni, ca primă cameră sesizată, modificările la asigurările RCA, după ce documentul a primit raport favorabil de la comisiile juridică şi economică.

Principalele schimbări vizează plata în rate a poliţelor, suspendarea acestora dacă maşina nu este folosită pe o perioadă lungă de timp, dar şi introducerea camerelor video pe drumurile publice, care vor identifica vehiculele fără asigurare obligatorie.

Preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, arăta că, din estimările autorităţilor, o treime dintre şoferii care ies în trafic nu au RCA.

„Eu cred că un caracter coercitiv mai accentuat este necesar. Avem monitorizarea dinamică, avem un cuantum mai ridicat al amenzilor. Pe de altă parte, avem şi posibilitatea ca acestea să fie plătite la jumătate în 15 zile”, a precizat Alexandru Petrescu pentru Rador.

O altă modificare vizează limitarea plăţilor pentru despăgubirea la plata reparaţiei anticipate. Preşedintele comisiei economice, senatorul PSD Daniel Zamfir:

„Vrem să ne asigurăm că autovehiculele care au suferit daune vor fi reparate într-o unitate de reparaţii autorizată RAR. Am vrut să limităm foarte mult acea piaţă la negru”, a spus Daniel Zamfir.

În opinia lui Constantin Isac, preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, noile măsuri vor aduce o creştere a preţurilor RCA.

„Apreciem că, faţă de nivelul actual, tarifele vor creşte în continuare – o să vedem unde se vor stabiliza -, mai ales că nu a fost acceptat ca, aşa cum se foloseşte tariful de referinţă pentru poliţia RCA, să se folosească şi un tarif de referinţă pentru manopera la service”, a afirmat Constantin Isac, conform sursei citate.

Documentul a trecut de Senat şi merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul decizional.