Experiențele infantile traumatizante și mediul de creștere disfuncțional au constituit subiecte de dezbatere în cadrul unui eveniment dedicat Zilelor Asistenței Sociale, desfășurat pe parcursul zilei de joi, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona.  

În cadrul acestei acțiuni, asistentul social principal, Felicia Mihai, coordonatoarea Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din cadrul DGASPC Botoșani, a adus în atenția invitaților factorii perturbatori care pot afecta dezvoltarea normală a copilului. Traumele copilăriei și experiențele de abuz prin care trec aceștia îi urmăresc pe tot parcursul vieții, devenind acei părinți cu multiple dezechilibre emoționale.

„Este important să intre întru-un demers psihoterapeutic”

Specialistul DGASPC afirmă că una dintre principalele cauze responsabile de apariția dezechilibrelor emoționale în viața adultă o reprezintă  lipsa iubirii necondiționate în primii ani de viață.

„Ca să ajungem adulți echilibrați emoțional, acei părinți suficient de buni pentru copiii noștri, este foarte important ca la rândul nostru, în mica copilărie, să fi fost văzuți, ascultați, apreciați, recunoscuți de către părinții noștri. Cu alte cuvinte, să fi simțit iubirea necondiționată a celor care ne-au dat viață și ne-au crescut”, a subliniat Felicia Mihai.

Comportamentelor indezirabile ale copiilor oglindesc dezechilibrele emoționale ale părinților, impregnate puternic în corp. În spatele adulților abuzatori, se află un copil abuzat, neglijat sau traumatizat, iar experiențele din primii ani de viață își pun amprenta pentru tot restul vieții.

„Urmare evaluării, includem copilul într-un program de consiliere psihologică. Însă nu este suficient. În acest program, ajutăm copilul să ajungă pe linia de plutire. Cu toate acestea,  el nu va reuși să-și trăiască viața într-un mod plenar autentic sănătos, ca viitor adult. Este important ca un astfel de copil sau un adult care a trecut prin diverse evenimente traumatice să intre într-un demers psihoterapeutic, să apeleze la duhovnic, să aibă o persoană resursă importantă pe umerii căreia poate plânge pur și simplu, fără să fie judecat”.

Trauma psihologică, factor declanșator al numeroaselor boli

Sunt situații când anumite experiențe de viață nu pot fi controlate iar sentimentele de neputință și lipsă de apărare pot duce la dezvoltarea unor perturbări fiziologice cu consecințe dramatice la maturitate. Aceste particularități pot afecta starea de sănătate fizică și mintală pentru întreaga viață.

„Trauma nu este evenimentul în sine, ea reprezintă ceea ce rămâne în corpul nostru după eveniment, pentru mult timp. În acest fel, dezvoltăm diferite boli care au în spate o cauză emoțională sau un eveniment traumatic din primii ani de viață despre care nici nu ne mai amintim”, explică Felicia Mihai.

Cu cât experiențele infantile sunt mai traumatizante cu atât este mai mare riscul de a dezvolta probleme de sănătate ulterioare, incluzând boli cardiace, de plămâni, diverse forme de cancer, diabet, depresie sau abuz de substanțe.

O viață sănătoasă depinde în mare măsură de modul în care am relaționat cu părinții noștri și de iubirea care ne-a fost împărtășită încă de la început.

„Teoretic, primele amintiri ale oamenilor au loc în jurul vârstei de trei ani, perioadă considerată baza existenței noastre. Dacă în această perioadă suntem în simbioză cu mama, aceasta fiind cea care reglează emoțional copilul, după această vârstă apare nevoia de explorare, de autonomie. Dacă mama este în echilibru, copilul va fi autonom și sigur pe el sau poate rămâne în acea simbioză toxică cu mama sa”, mai arată specialistul DGASPC.

Pentru a crește armonios, copilul are nevoie de dragoste, înțelegere și securitate. Un copil care se va simți în siguranță alături de părintele său va deveni un adult echilibrat emoțional, responsabil și independent.

„Nu avem nevoie de etichete puse prin diverse diagnostice și tratamente psihiatrice când avem la îndemână ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu. Un copil îmbrățișat și sărutat pe frunte este cel mai de preț medicament pentru a-l regla emoțional”, a conchis Felicia Mihai, șefa Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie Botoșani.

(Anca SAVEL)