Deschiderea laboratorului de microbiologie din judeţul Botoşani, impusă de Ministerul Sănătăţii, este întârziată de alte decizii ale guvernanţilor. Investiţia ar trebui finalizată la începutul anului viitor, însă nu va putea fi dată în folosinţă fără personal şi buget alocat. Acestea nu pot fi realizate însă din cauza ordonanţei austerităţii şi a celei care blochează angajările.

De la 1 ianuarie, Spitalul Judeţean din Botoşani va avea un laborator de microbiologie cu linie de gardă. Acesta va funcţiona distinct de laboratorul unităţii, conform noilor cerinţe impuse de Ministerul Sănătăţii spitalelor cu peste 400 de paturi.

Clădirea se construieşte în curtea Secţiei de Boli Infecţioase şi este finanţată de Compania Naţională de Investiţii, care a alocat 3,7 milioane de lei pentru construirea şi dotarea noului laborator. Aici va funcţiona singura linie de microbiologie automată din judeţ, achiziţionată de autorităţi cu fonduri europene. Astfel, timpul de eliberare a rezultatelor va fi redus substanţial.

„O dată, prin prelucrarea rapidă a probelor şi, în alt mod, prin automatizarea laboratorului de microbiologie”, spune dr. Codruţa Pleşca, şefa laboratorului de analize medicale.

Unitatea nu are însă suficient personal pentru a deservi şi această structură impusă de minister, în condiţiile în care laboratorul de analize al spitalului are deja un deficit de personal de 30%, conform Rador.

„Suntem sub auspiciul acestui alt ordin în care sunt blocate angajările”, mai afirmă Codruţa Pleşca.

Într-o lună, laboratorul procesează aproximativ 100.000 de analize medicale de la 7.000 de pacienţi.