7 decembrie este ultima zi de valabilitate pentru polițele RCA emise de Euroins. Potrivit autorităților, cu o săptămână înainte de această dată, peste 840 de mii de șoferi încă mai au asigurări auto obligatorii emise de compania intrată în faliment în primăvară. Ei sunt obligați ca din 8 decembrie să încheie polițe noi. Autoritățile le recomandă românilor să facă asta cât mai repede.

Cei care au polițe a căror valabilitate ar fi depășit în mod normal data de 7 decembrie, pot cere să primească banii înapoi de la Fondul de Garantare pentru perioada în care asigurarea nu mai poate fi folosită.

„Dacă cineva a făcut o poliță înainte de retragerea autorizației, la jumătatea lunii martie, această sumă ar trebui recuperată pentru perioada de 3 luni, undeva la un sfert din valoarea poliței. Dacă cineva a plătit 1.000 lei, pentru perioada de 3 luni ar trebui să primească 250 lei”, spune Valentin Ionescu, director în cadrul ASF.

Unul dintre motivele pentru care mai sunt câteva sute de mii de șoferi care nu au denunțat polițele RCA emise de la Euroins este că restituirea diferenței de primă pentru perioada rămasă neacoperită durează mult.

Din momentul falimentului Euroins și până în prezent, din cele 170 de mii de cereri de plată primite de Fondul de Garantare, dosare de daună și solicitări de restituire primă, soluționate au fost undeva la 10,5%, potrivit Digi24.ro.

Prețul polițelor RCA este plafonat până la finalul anului. Atât brokerii, cât și șoferii, se așteaptă ca de la anul prețul unei asigurări auto obligatorii să crească.

„Noi estimăm că undeva la 5%-7% probabil o să fie creșteri maxime la valoarea asta. E normal să fie un preț corect, care e un pic mai mare”, spune Răzvan Pavel, broker.

Iar odată cu noul an, vor apărea și noi modificări în legea RCA. Vor fi obligați să-și facă asigurare și posesorii de biciclete sau trotinete electrice, care se deplasează cu peste 15 km/h. În același timp, șefii Autorității de Supraveghere Financiară, vor să schimbe sistemul bonus-malus și să-i penalizeze mai aspru, cu 80% din prețul poliței, pe șoferii care provoacă accidente grave.

„O depunctare mai mare pentru accidente cu vătămări corporale. Ar putea echilibra și costul poliței. Nu e normal ca cineva care are un accident ușor într-un oraș aglomerat ca București, să fie depunctat cu 2 puncte în sistemul bonus-malus, iar cineva cu accident grav să fie depunctat la fel”, mai arată Valentin Ionescu, director în cadrul ASF.

Deocamdată nu există o dată clară de la care sistemul bonus-malus va fi modificat.