Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) informează că a recepţionat lucrările de reabilitare realizate la clădirea principală de la Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” din Ştefăneşti, judeţul Botoşani.

Potrivit unui comunicat de presă, recepţia lucrărilor a fost realizată de comisia de recepţie, în prezenţa rectorului UAIC, Tudorel Toader.

Lucrările de reabilitare şi modernizare au început în data de 22 noiembrie 2022. Valoarea acestor lucrări a fost de 2.639.260 lei, banii fiind primiţi din fondul de rezervă al Ministerului Educaţiei.

Clădirea staţiunii, cunoscută ca fostul conac boieresc Cordescu, a aparţinut iniţial boierului Dimitrie Cordescu. După cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost preluat de autorităţile comuniste, fiind transformat în CAP, destinaţie pe care şi-a păstrat-o până la Revoluţia din 1989.

În anul 2007, conacul cu terenul şi clădirile adiacente au fost achiziţionate de UAIC, fiind transformate în staţiune de practică universitară.

La Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu”, ce se întinde pe o suprafaţă de 21.565 metri pătraţi, au fost înfiinţate o cultură viticolă, o livadă şi o cultură de căpşuni care vor contribui la asigurarea necesarului de fructe pentru cantinele universităţii.