A fost spectacol pe cer, în serile de Crăciun, în județul Botoșani. Norii trandafirii au captat toate privirile, după care au acaparat și rețelele sociale.

Spre apus, norii au avut nuanțe intense de violet, portocaliu și roșu. Specialiștii spun că fenomenul a fost posibil pentru că s-a curățat atmosfera și, în plus, au fost condiții meteo deosebite.

A fost cel mai spectaculos apus din luna decembrie, așa, ca de sfârșit de lună. Mă plimbam cu bicicleta și nu m-am putut abține să nu fac o poză”, a spus un localnic.

Și la fel au simțit mulți dintre cei care erau afară în acel moment. Dovada este numărul copleșitor de imagini postate pe rețelele sociale.

A fost foarte frumos, nu am văzut nori așa în viața mea, a fost minunat, ca o pictură”; „Superb, culorile erau foarte frumoase, cred că a fost un fenomen ceva”, sunt unele dintre comentariile postate pe Facebook.

Magia, spun specialiștii, a fost posibilă grație unei atmosfere foarte curate – a fost trafic mai puțin – și a unor condiții meteo deosebite, cu plafonul de nori la înălțime medie și, foarte probabil, cu cristale de gheață foarte fine, de ordinul micrometrilor, care au amplificat intensitatea culorilor.

Un astfel de apus nu apare prea des, a fost generat de un tip de nori situați la altitudine medie. În momentul în care soarele trece sub linia orizontului la o anumită distanță, atunci unghiul sub care iluminează aceste straturi de nori se schimbă și astfel culorile apusului reflectă foarte bine lumina soarelui”, spune Valentin Grigore, președinte Societatea Astronomică Română de Meteori.

Atmosfera a fost foarte curată, iar intensitatea radiațiilor foarte mare. Înălțimea norilor și compoziția lor au dus la creșterea factorului de reflexie, astfel încât intensitatea percepută de noi la sol a fost foarte mare și spectacolul a fost mult mai frumos”, a explicat Silviu Gurlui, fizician la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Fenomenul a avut intensitate maximă în nord-estul țării, dar a putut fi admirat și în zone din sud și centru. Cum condițiile meteorologice nu se vor schimba prea mult în următoarea perioadă, sunt șanse să mai apară apusuri spectaculoase și în zilele următoare.