În luna decembrie, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) a intensificat acțiunile de control în cluburi, supermagazine, unități de cult, de alimentație publică, de turism și agrement din județul Botoșani.

Inspectorii au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dar și modul de exploatare a mijloacelor de încălzire. Verificările vizează și unitățile care organizează evenimente cu prilejul Revelionului, ținând cont de faptul că acestea vor găzdui un număr mare de persoane.

„Pe timpul celor 91 de acțiuni de îndrumare și control desfășurate până la data astăzi, au fost constatate 173 de nereguli, fiind aplicate 173 de sancțiuni contravenționale din care 32 de amenzi în cuantum de 181.000 de lei”, menționează oficialii instituției.

Potrivit acestora, cele mai frecvente nereguli constatate se referă la exploatarea instalațiilor electrice cu deficiențe sau improvizații, folosirea mijloacelor de încălzire cu defecțiuni și improvizații, neverificarea stingătoarelor din dotare, reducerea sau blocarea căilor de evacuare, nereguli privind utilizarea gazelor naturale sau petroliere lichefiate, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu.

„Aceste acțiuni vor fi continuate și în zilele următoare, vizate fiind unitățile de turism și agrement”, subliniază IJSU Botoșani.

În această perioadă, organizatorii petrecerilor de Revelion trebuie:

– să respecte capacitatea maximă de persoane în spațiul în care se desfășoară evenimentul;

– să asigure funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;

– să respecte prevederile legale referitoare la interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise;

– să instruiască personalul cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor și a celui care asigură intervenția la locul de muncă

– să asigure măsurile de evacuare a participanților în cazul producerii unei situații de urgență.