Vacanța de iarnă se încheie cu vești rele pentru elevii navetiști din Botoșani. Aceștia vor plăti transportul din banii lor, începând de luni, întrucât Consiliul Județean nu are contract cu un operator de transport rutier, să poată primi sume forfetare.

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a informat, vineri, că normele de aplicare a Hotărârii de Guvern ce reglementează acordarea facilităților de transport pentru elevi sunt elaborate în așa fel încât să fie interpretate, în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor și acordarea gratuității la transport către beneficiari.

Începând cu data de 08.01.2024, elevii din 19 județe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi hotărâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare și să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plaților către operatorii de transport”, scrie în comunicat.

Guvernul a aprobat, în ultima ședință din 2023, hotărârea de guvern nr. 1337/2023 privind modificarea și completarea HG nr. 810/2023, pentru a include și elevii care nu puteau primi abonament gratuit din cauza faptului că consiliile județene nu aveau contracte cu operatorii de transport în comun, în multe județe.

Însă operatorii nu își pot recupera banii din abonamentele acordate până acum elevilor, spun ei.

Deoarece noul HG a apărut în decembrie, nu se înțelege sub nici o formă din textul articolului de mai sus, dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus in luna Ianuarie, aferent transportului asigurat în decembrie, sau și retroactiv pentru perioada septembrie-decembrie”, spun transportatorii.

HG-ul nu a fost discutat cu operatorii de transport care, alături de asociațiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare”, mai atrag atenția operatorii.

În plus, ei spun că nu au fost consultați iar ministerele Educației, Dezvoltării și premierul „refuză constant orice formă de dialog cu reprezentații transportatorilor”, mai scrie în comunicat.