Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Botoşani a fost nevoit să limiteze, începând de joi, numărul de donatori de sânge la 30 de persoane/zi, ca urmare a excedentului de sânge pentru anumite grupe, a declarat directorul CTS, medicul Loredana Roşca.

Potrivit sursei citate, numărul donatorilor a crescut semnificativ, ca urmare a creşterii, de la 1 ianuarie 2024, a valorii tichetelor acordate persoanelor care donează sânge, de la 67 lei la 280 de lei.

„E un lucru bun, dar părerea mea este că trebuia să se facă treptat. Erau luni în an în care aveam între doi şi zece donatori sau nu venea nimeni, iar acum, dintr-o dată, te vezi nevoit să refuzi. Nu ai de ales, ţinând cont de numărul de personal, la cererile spitalelor şi la capacitatea de stocare a sângelui, pentru că nu ai cum să faci faţă la avalanşa de donatori”, a afirmat Roşca, citată de Agerpres.

Directorul CTS susţine că, în primele zile din 2024, numărul donatorilor a crescut de până la zece ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Loredana Roşca susţine că populaţia trebuie să înţeleagă că sângele este valoros şi nu poate fi recoltat în cantităţi foarte mari, pentru că are o perioadă de valabilitate limitată.

„Ei vin ca o avalanşă acum, dar nu îmi garantează nimeni că ei nu vin toţi acum în prima jumătate a anului, iar în a doua jumătate nu mai vin. E o problemă delicată”, a mai adăugat medicul Loredana Roşca.