Medicii de familie din Botoşani vor picheta, joi după-amiază, sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi sediul Instituţiei Prefectului, a anunțat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Botoşani, medicul Paul Şerban.

Potrivit acestuia, protestele au loc pe fondul nemulţumirilor legate de scăderea tarifelor pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează să le achite pentru serviciile asigurate de medicii de familie.

A apărut pe transparenţa decizională a CNAS modificarea actelor normative, hotărârea de guvern şi contractele pe care ar urma să le semnăm, cu valori modificate, în minut. La per capita ar urma să scadă valorile cu 32% şi la servicii vreo 22%, iar, per total, dacă se face un calcul estimativ la ceea ce ar urma să însemne un decont pentru o lună de activitate, ar însemna o pierdere cu 26% faţă de anul trecut”, a afirmat Paul Şerban, citat de Agerpres.

El atrage atenţia că există riscul ca medicii de familie să nu încheie noile contracte cu CJAS, iar acest demers ar fi similar cu o grevă generală în sistemul medicinei de familie.

„Noi am discutat şi ieri şi alaltăieri cu colegii, să vină numai cine este dimineaţă la program, iar cei de după-amiază şi cei de la centrele de permanenţă să îşi vadă de treaba lor şi să asigure asistenţa medicală pentru pacienţi, că nu vrem să avem discuţii că ne ţinem de proteste şi de activitate ba. Dacă nu se ajunge la o înţelegere până la sfârşitul lunii, din discuţiile cu colegii, am convenit că suntem dispuşi să nu semnăm contractele cu casele judeţene începând cu 1 februarie”, a adăugat Şerban.

Liderul medicilor de familie susţine că protestele au fost autorizate.