Autoritatea Vamală Română a anunțat controale la frontierele din nordul țării, după cazul bărbatului oprit cu 61 de focuri de armă în Botoșani.

Polițiștii și procurorii vor să afle cum a trecut de graniță cu duba plină, cu aproape o sută de butelii cu freon, de proveniență ucraineană, fără documente. Se ia în calcul o eventuală complicitate a unor angajați vamali în acest trafic – despre care a vorbit încă de acum 4 ani o organizație britanică de mediu.

Plângerea făcută atunci de străini nu a primit încă un răspuns.

După fuga de peste cinci kilometri cu Poliția pe urme, șoferul de 25 de ani – rănit de două dintre gloanțele agenților – a rămas fără un rinichi. În timp ce el se recuperează anchetatorii încearcă să afle dacă a adus singur freonul din Ucraina sau dacă este cărăuș într-o rețea de contrabandă.

În anchetă urmează să se stabilească și cum a intrat bărbatul în țară cu duba plină cu butelii cu freon în valoare de peste 45 de mii de euro.

Sunt trei vămi prin care ar fi putut trece: Siret, din județul Suceava, Racovăt și Rădăuți Prut, din Botoșani.

Acum patru ani Agenția de Investigații de Mediu, o organizație non-profit din Londra a arătat într-o investigație cum buteliile cu freon umplute în China ajungeau la noi din Ucraina sau Turcia.

La vremea respectivă, britanicii au sesizat autoritățile de mediu din România. Pentru că nu au primit un răspuns, în 2022 s-au adresat Parchetului European. Plângerea lor a ajuns și la DNA, iar acum dosarul este în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

„Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la depistarea de către IPJ Botoșani a unui microbuz cu butelii cu gaz refrigerant tip freon, Autoritatea Vamală Română s-a autosesizat și a demarat o serie de verificări interne cu privire la acest caz. La finalizarea verificărilor, vom reveni cu mai multe informații”, a transmis Autoritatea Vamală din România.

Acum, după acest ultim transport ilegal de freon descoperit de polițiști, Autoritatea Vamală Română anunță că s-a autosesizat și a demarat verificări interne. Instituția promite că în momentul în care le va finaliza, va reveni cu mai multe informații.

Freonul este un gaz cu efect de seră nociv pentru mediu, folosit la aparatele de aer condiționat, vitrinele frigorifice sau mașini. Uniunea Europeană vrea să reducă utilizarea lui, până în 2030. Fiecărei țări i s-au impus cote de import și au fost stabiliți producători și comercianți strict reglementați.

Din cauza regulilor, legal, freonul ajunge la preț mare în Uniunea Europeană. Introducerea lui ilegală în Europa îi îmbogățește pe traficanți, care îl dau mai ieftin cu un profit uriaș.