Creştinii îl sărbătoresc marți pe Sfântul Gheorghe, martir din secolul al IV-lea, patronul spiritual al Forțelor Terestre Române. Aproape 1 milion de români îşi serbează onomastica.

Marele mucenic Gheorghe a fost ofiţer de rang înalt în armata romană în timpul împăratului Diocleţian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în ale războiului, era foarte apreciat la curtea imperială, avea însă o religie interzisă încă în secolul al IV lea în Imperiul Roman.

Împăratul Diocleţian credea că insuccesele armatei sale se datorau creştinilor care nu voiau să jertfească zeilor războiului, aşa că îi prigonea pe creştini. Gheorghe a fost şi el victima persecuţiei, a fost închis şi torturat pentru a renunţa la Creştinism. Nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cinstiţi sfinţi în creştinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele şi alegerea lui ca ocrotitor al multor oraşe.

Sfântul Gheorghe este patronul spiritual al Forţelor Terestre Române și este considerat, de asemenea, ocrotitorul municipiului Botoșani.