Un bărbat și membrii familiei sale au făcut avere pe seama unui român cu infirmitate fizică permanentă, care a fost obligat vreme de 16 ani să cerșească în Republica Moldova și în județele Suceava, Botoșani și Neamț.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au reținut în 23 aprilie 2024 un bărbat cu dublă cetățenie (moldovenească și română), suspectat de trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei.

Cercetările efectuate au stabilit că începând cu luna decembrie 2023, acesta, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unei persoane vătămate majore cu infirmitate fizică permanentă la nivelul membrelor inferioare, a exploatat-o prin obligare la practicarea cerșetoriei în folosul său”, au stabilit anchetatorii, potrivit Adevărul.ro.

Victima a fost adăpostită într-un sat din județul Suceava, de unde era transportată în zone aglomerate situate în diverse localități din acest județ și cele învecinate, Botoșani și Neamț, pentru a obține venituri mari din practicarea cerșetoriei. Sumele de bani rezultate din activitatea infracțională au fost însușite integral de bărbatul suspectat de trafic de persoane.

Din investigațiile efectuate a mai rezultat că  în perioada 2004 – 2019, persoană vătămată a fost exploatată în același mod și pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile judiciare din această țară efectuând urmărirea penală  față de mai mulți suspecți, membrii ai aceleași familii, din care face parte și inculpatul cercetat în prezenta cauză”, au mai transmis reprezentanții DIICOT Suceava.

Pe 18 aprilie 2024 a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă între România și Republica Moldova, iar pe 23 aprilie 2024 au fost puse în aplicare mandate de percheziție domiciliară, atât pe raza județului Suceava, cât și a raionului Nisporeni.

La efectuarea perchezițiilor în locațiile din România au asistat doi ofițeri de investigații din cadrul Inspectoratului Național de Investigații – Centru pentru Combaterea Traficului de Persoane din Republica Moldova, iar la cele desfășurate pe teritoriul statului vecin la locuințele suspecților, au participat doi polițiști din cadrul BCCO Suceava.

Pe 24 aprilie 2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru o perioadă de 30 de zile.