Un preot din județul Botoșani, care slujește la o parohie ieșeană, a fost oprit temporar de la slujire și a ajuns la judecata superiorilor, după ce a stârnit nemulțumirea enoriașilor. El a fost scos afară din biserică de enoriașii furioși, fiind necesară intervenția jandarmilor.

Oamenii susțin că parohul i-ar blestema, că ar fi adus icoane nepotrivite în biserică și chiar că și-ar fi făcut o iubită în sat, deși este căsătorit. Ultima dată, a fost nevoie de intervenția Poliției și Jandarmeriei ca să aplaneze conflictul dintre enoriași și preot.

Conflictul dintre enoriași și preot a atins apogeul chiar înainte de Florii. Mânioși, oamenii au oprit în drum mașina în care era parohul și nu au mai lăsat-o să treacă, de față cu polițiștii. Starea de tensiune între enoriași și preot de veche de câțiva ani, spun localnicii. Mulți dintre localnici nici n-au mai mers la biserică, de supărare.

Atât aș vrea să-l întreb pe preot: de ce m-a scris el pe toacă. A avut amantă în sat, știau toți că au văzut-o pe stradă, au văzut-o cu preotul. Deci avea o răutate în el. De exemplu, când a fost ultimul mort în sat, a blestemat oamenii în față, a zis că e un sat de tâlhari”, a deplâns un enoriaș, pentru ȘtirileProTV.

„S-a purtat cu lumea groaznic de urât. De bani nu era mulțumit niciodată. Dacă îi dădea lumea 5 lei la liturghie, spunea că el a venit din Botoșani pentru 5 lei? Pe lângă asta și-a găsit amantă în sat”, a spus o femeie.

În Crezul și în tatăl nostru a băgat înnoiri care nu sunt în ortodoxia noastră. La Tatăl nostru a schimbat unele cuvinte, la Crez, un Crez pe care n-am mai auzit până acum. Icoană, a băgat icoana, din astea care nu sunt în canoane. Cu pruncul Iisus grăsuț, mai lumesc așa”, a povestit un alt credincios.

La rândul lui, nemulțumit de săteni, preotul s-ar fi răzbunat în felul său.

„A tras clopotul într-o seară o oră și 40 de minute. S-a speriat lumea. A doua zi a venit la mine și zice: Tanti Nuța, am tras clopotul pentru lumea din sat care nu poate suferi”, a relatat o enoriașă.

Superiorii de la Mitroplie l-au oprit temporar pe preot de la slujire și au adus alt paroh în sat. Oamenii spun că, la plecare, ar fi făcut prăpăd în casa parohială.

Pot să confirm că preotul nu mai slujește. S-a ținut cont de tulburarea de acolo. Acest caz a fost preluat de Consistoriul Eparhial”, a declarat Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Până când Mitropolia va găsi un alt preot paroh, la biserică va sluji un preot pensionar din altă localitate.