La Botoșani a avut loc cea de-a XVI a ediție a unuia dintre cele mai importante târguri agro-zoo din Moldova. Este un eveniment cu tradiție care adună producători, fermieri, dar și mii de vizitatori. Botoșaniul a devenit, pentru două zile, o adevărată capitală a zootehniei românești.

Sute de producători și fermieri, huburi de dezbatere, parade, expoziții și peste 15.000 de vizitatori. Acesta este bilanțul Târgului Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Tradiționale din Botoșani, unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate agriculturii și zootehniei din Moldova.

Evenimentul a fost organizat în perioada 11-12 mai la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, comuna Răchiți, o instituție unicat în Europa, renumită mai ales prin producerea pe linie genetică a rasei karakul de Botoșani. Târgul este deja o tradiție în nordul Moldovei, fiind organizat anual, de 16 ani încoace.

„Cred că schimbul de experiență este cel mai important lucru”

Târgul este dedicat, așa cum spun și organizatorii, fermierilor și producătorilor din nordul Moldovei. Prin intermediul acestui eveniment aceștia pot să-și etaleze cele mai frumoase exemplare, să se mândrească cu rodul muncii și totodată să facă schimb de experiență.

„Cred că schimbul ăsta de experiență este cel mai important lucru. Pentru că ne întâlnim, discutăm ce ne apasă, ce probleme avem și vine unul cu o idee, vine altul și uite așa progresăm. Începătorii cer sfaturi de la cei mai experimentați. Dacă vedem la cineva exemplare deosebite întrebăm cum a reușit, cum a procedat. Este foarte importantă întâlnirea asta, mai ales din acest punct de vedere”, explică un crescător de oi karakul de Botoșani, citat de Adevărul.ro.

Totodată, au loc întâlniri cu specialiști din zona agro-zoo, dar și cu autoritățile. De altfel prima zi de festival, sâmbătă, 11 mai, ceva mai „tehnică”, a debutat cu o întâlnire cu fermierii, în cadrul stațiunii de cercetare.

„E minunat să avem atâtea produse naturale”

Cel mai așteptat moment al târgului este mereu cea de-a doua zi, a porților deschise, a paradelor și expozițiilor. Duminică, la ora 11.00, pe drumul ce leagă Botoșaniul de comunele dinspre Săveni, circulația era deja îngreunată, fiind dirijată de zeci de polițiști.

Autoturismele care înaintau către Ungureni își făceau loc, în coloană, printre mașinile deja parcate pe marginea șoselei având în vedere că parcarea amenajată în zona târgului părea neîncăpătoare.

Acest festival al producătorilor și fermierilor atrage ca un magnet zeci de mii de vizitatori. Anual, sunt așteptați în jur de 15.000 de oameni care vin să vadă exemplare de elită ale fermierilor, să deguste bunătățile producătorilor și să facă cumpărături. Totul condimentat cu oaie și purcel la proțap și cu muzică foclorică.

Târgul agro-zoo de la Popouți este locul perfect unde se întâlnesc cererea și oferta. La intrarea în zona târgului, se află o adevărată piață mobilă, unde expun doar producătorii autentici, de la ciobani cu caș proaspăt și alte tipuri de brânzeturi de la stână și până la apicultori autentici.

Aceștia din urmă desfac inclusiv produse apicole inedite, inclusiv un „api-imuno-stimulator” certificat oficial, pentru întărirea sistemului imunitar, realizat de Iustin Marineasc, un apicultor botoșănean.

Având în vedere că Botoșaniul este „o țară” a iazurilor, nu au lipsit nici producătorii de bunătăți tradiționale din pește, de la zacuscă la pești afumați. Miile de vizitatori au fost îmbiați și de mirosul plăcintelor și bunătăților tradiționale de patiserie, dar și de cel al mezelurilor de la producătorii locali de preparate din carne.

„Îți crește inima așa ca un cozonac când vezi roadele muncii acestor oameni. Când ajung aici, jur că mă apucă mândria de a fi botoșăneancă. Este minunat să avem atâtea produse tradiționale, naturale. Sănătate curată. Suntem norocoși că-i avem”, spune o botoșăneancă prezentă la târg.

De cealaltă parte, producătorii sunt mulțumiți că pot face cunoștință cu clienții.

„Este o oportunitate extraordinară pentru noi. De la cei care vând suc natural de mere și până la cei cu carne și miere. Aici ne putem face cunoscuți, dăm o carte de vizită, convingem că munca noastră merită, că produsele noastre merită mai mult decât orice. Pentru că de multe ori ne este foarte greu să ne facem cunoscuți. Nu avem fondurile marilor companii să ne promovăm. Este extraordinară această oportunitate”, mărturisește un producător agricol.

După ce s-au înfruptat din plăcinte, pește afumat ori din caș mai crud sau mai uscat, vizitatorii nu au ratat nici standurile meșterilor tradiționali, chemați să întregească oferta. Nu mai puțin de 60 de producători din toate domeniile au expus la Târgul de la Popăuți de anul acesta.

„Este un moment mult așteptat pentru fermieri”

Trecând dincolo de zona pieței mobile și de raiul producătorilor, printr-o zonă de tranzit „împănată” bine cu arome de porc și berbec la proțap, se ajunge la sectorul fermierilor și la spațiile expoziționale.

În acest an s-a pus un accent deosebit pe crescătorii locali de animale. În majoritatea spațiilor s-au aflat cele mai frumoase exemplare de karakul de Botoșani, un adevărat brand al județului în materie de zootehnie, potrivit Adevărul.ro.

De altfel, a și fost organizată o paradă a celor mai performanți și mai frumoși berbeci din rasa karakul de Botoșani. Nu au lipsit nici crescătorii de capre de rasă, dar și de bovine cu exemplare deosebite.

Într-o zonă special amenajată au putut fi admirați și cai de rasă, aduși de fermierii botoșăneni pasionați de cabaline. Senzație, mai ales în rândul vizitatorilor, au făcut și frumoasele exemplare de câini ciobănești angrenați într-o paradă dedicată animalelor de la fermă.

În total, au fost prezenți nu mai puțin de 70 de crescători de ovine, 20 de crescători de bovine, plus crescători de cai, capre, păsări de curte, iepuri, porumbei și câini.

„Este un eveniment de mare anvergură, unde unul dintre momentele mult așteptate este parada berbecilor karakul de Botoșani, dar și o prezentare a taurinelor”, precizează Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popouți.

Fiind un târg dedicat în special fermierilor și producătorilor, a fost amenajată și o zonă pentru tehnică agricolă, cu o diversitate aparte, de la mici autoutilitare pentru munca în fermă până la tractoare și combine agricole.

„Ne interesează foarte mult acest aspect, pentru că fermierii au astfel posibilitatea de a vedea oferta de utilaje și mai ales modul în care ar putea să le și achiziționeze”, spune Ionică Nechifor, director la Stațiunea de Cercetare Popouți.

Târgul de la Popouți a fost organizat de  Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, împreună cu Stațiunea de Cercetare de la Popouți, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, alături de Asociația Crescătorilor de Taurine și Primăria Răchiți.