Mănăstirea din Coșula, județul Botoșani, a îmbrăcat joi haine de sărbătoare. Sute de credincioși din împrejurimi au venit pentru a participa la slujba de sfințire a noului paraclis al mănăstirii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți.

Zi de sărbătoare pentru obștea monahală din mănăstirea botoșăneană, dar și pentru pelerinii prezenți: paraclisul mănăstirii, închinat Sfântului Sila, a fost sfințit joi dimineață de trei ierarhi ai Bisericii. Cu această ocazie, mănăstirea și-a serbat pentru prima dată ocrotitorul.

După întâmpinarea celor trei ierarhi, clericii au și cei prezenți s-au îndreptat spre noul paraclis, pentru a lua parte la rânduiala sfințirii și pecetluirii Sfintei Mese.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Antonie, Episcopul de Bălți, pe un podium aflat lângă biserica mănăstirii, potrivit ZiarulLumina.ro.

Cuvântul de învățătură de după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de către Preasfințitul Ignatie:

„Ne vom sfinți, cu adevărat, viața, dacă Îi facem loc lui Hristos să vină în mijlocul nostru, în inima vieții noastre. Să-I dăm spațiu liber lui Hristos. Să scoatem din noi tot colcăitul patimilor. Nu este ușor, ci este o muncă extraordinară. Cea mai grea luptă este cea cu noi înșine. Iar cea mai mare umilință și înjosire nu este cea în care cineva ne vorbește inadecvat, ne ponegrește sau ne calomniază, ci atunci când acceptăm păcatul în viața noastră. Păcatul ne coboară, ne fură demnitatea de făptură a lui Dumnezeu. Să luăm aminte la sfinți. Ei au avut această putere extraordinară, ca Hristos să fie, cu adevărat, sensul vieții lor, să fie totul pentru ei, și nimic din această lume să nu-i poată distrage de la a-L trăi pe El și a întrupa ceea ce El ne-a lăsat în Sfânta Evanghelie”.

După Vohodul Mare, ierodiaconul Iustinian, viețuitor al obștii de la Coșula, a fost hirotonit preot.

IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat, la rândul său, un cuvânt de binecuvântare:

„S-a sfințit un nou altar în această mănăstire. Un alt spital duhovnicesc, o altă inimă în care pulsează Duhul Sfânt, un alt rug aprins care arde și nu se mistuie. Un nou altar de jertfă în care omul se întâlnește cu Dumnezeu la Sfânta Liturghie. Un spital duhovnicesc la care alergăm să ne întâlnim cu Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre pentru a ne vindeca de atâtea răni așezate pe sufletul, pe mintea, pe cugetul și pe trupul nostru. O nouă inimă a mănăstirii, cea de-a doua, de fapt prelungirea celei dintâi în care pulsează Duhul Sfânt care, având puterea cerului, o transmite în tot sistemul sufletesc și trupesc al obștii mănăstirii și al celor care din când în când veniți aici să vă așezați sub adumbrirea Duhului Sfânt. Un nou rug care arde și nu se mistuie, care luminează, curățește, dă direcția în noaptea lumii în care suntem.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Calinic Chirvase a primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru clerici. Totodată, cei care au susținut mănăstirea în activitățile ei au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan ordine și distincții de vrednicie.

(Ilustrații de ZiarulLumina.ro)