Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea nemțeană Brusturi a fost construită pe locul unei conflagrații care a avut loc în urmă cu 80 de ani și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de soldați români, ruși și germani, într-o singură noapte.

În cinstea lor, mănăstirea pregătește un memorial care va fi sfințit de sărbătoarea Înălțării Domnului, când sunt pomeniți eroii naționali. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Potrivit starețului Siluan Antoci, au fost descoperite peste 500 de nume din arhive, unii dintre ei nefiind pomeniți niciodată.

Vă mărturisesc că până anul acesta nu mi-am imaginat că fiecare vârf de deal de aici a dăruit lui Dumnezeu și patriei noastre oameni și eroi. Deci pe fiecare vârf de deal a curs sânge, nu puțin, foarte mult”, a spus duminică la finalul Sfintei Liturghii starețul botoșănean Siluan Antoci, potrivit Basilica.ro.

Bine ar fi ca măcar să aducem recunoștință, să plecăm puțin fruntea și să aducem o rugăciune în fața lui Dumnezeu. Datorită jertfei lor vorbim românește, ne închinăm românește și datorită jertfei acestora suntem pe aceste locuri și putem să ne rugăm în libertate”, a adăugat părintele stareț.

Așezământul monahal din localitatea nemțeană Brusturi a fost înființat drept schit la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 1992, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și ridicat la rang de mănăstire în anul 2007.

Născut în satul Stăneşti, comuna Lunca, din judeţul Botoşani, Ieromonahul Siluan Antoci a intrat în monahism în anul 1995.