Sâmbătă, 25 mai, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia Pacea din Botoșani. Cu această ocazie, ierarhul a sfințit Aşezământul social „Sfânta Irina” aflat în vecinătatea lăcașului de cult. În după-amiaza aceleiaşi zile, Preasfinția Sa a sfințit locul şi a așezat piatra de temelie pentru un lăcaş de cult în comunitatea din Gulioaia, parohie nou-înfiinţată, în decembrie 2023.

Sâmbătă dimineață, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul s-a aflat în mijlocul comunității botoșănene din Parohia Pacea. Aici ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nichifor a adresat celor prezenți un cuvânt cu folos duhovnicesc referitor la rugăciunea „Tatăl nostru”:

Să înțelegem că Dumnezeu lucrează în zilele noastre, lucrează în istorie, și atunci când doi sau trei ne adunăm în numele lui, Domnul este în mijlocul nostru și lucrează cele care ne sunt trebuincioase. Nu întâmplător ne-a învățat să Îl numim în rugăciune Tatăl nostru. Nu stăpânul nostru, deși este, nu Dumnezeul nostru, deși este, nu Marele Creator, deși este și singurul, ci Tatăl nostru, pentru ca să înțelegem că precum tatăl cunoaște voile pruncului, înainte ca pruncul să și le poată formula și să poată rosti cuvinte, cunoaște dorurile și nevoile cele mai adânci și le împlinește, tot astfel și Tatăl nostru Cel din Ceruri știe și durerile noastre, nu Se bucură de îngrijorările și necazurile noastre. Dar trecând prin acestea și cunoscând puterea Lui, și noi ne întărim în legătura cu El și creștem și nu ne mai temem cu ușurință de amăgirile acestei lumi. De aceea, în această unire suntem mai puternici. Mulțumim lui Dumnezeu și mulțumim unii altora!”.

Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse la zidirea Centrului social „Sfânta Irina”, părintele Mihai-Marian Macuc a primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar tuturor celor care s-au implicat în aceste lucrări ierarhul le-a acordat distincții de vrednicie. Totodată, preoții Eugen Vornicu și Gheorghe Andrișescu au primit hirotesia întru iconom stavrofor, potrivit ZiarulLumina.ro.

După slujbă, soborul slujitor a mers în vecinătatea lăcașului de închinare unde Preasfințitul Părinte Nichifor a sfințit noul Aşezământ social „Sfânta Irina”.

Spațiul este amenajat și compartimentat astfel: „Sala Pistis”, aflată la subsol și destinată activităților social-culturale ale parohiei, „Sala Elpis” – capela mortuară, „Sala Agapis” destinată activității de donare de haine pentru copii, precum și un apartament parohial pentru diverse nevoi sociale.
Lucrările de zidire a casei sociale au fost demarate la inițiativa și prin purtarea de grijă a preotului paroh Mihai Marian Macuc, fiind posibile prin jertfa și osteneala enoriașilor parohiei, precum și prin sprijinul donatorilor și binefăcătorilor.

Sâmbătă după-amiază, Preasfințitul Nichifor a poposit și în mijlocul comunității din Gulioaia. Aici ierarhul a săvârșit sfințirea locului şi a așezat piatra de temelie pentru un lăcaş de cult ce va fi construit pentru parohia înființată la finalul anului trecut. Viitorul lăcaș de închinare va avea hramul „Duminica Tuturor Sfinților”.