Deputaţii au majorat pedepsele pentru mai multe infracţiuni şi au introdus şi alte fapte în sfera celor sacţionate penal.

De exemplu, cei care îşi terorizează vecinii, sau fac presiuni de orice natură, pentru a-i forţa să-şi vandă locuinţele, riscă patru ani de închisoare.

Este una dintre prevederile incluse în cele două proiecte de lege care aduc modificări Codului Penal, care au primit vot favorabil în plen şi urmează să ajungă la Cotroceni pentru promulgare.

Angajaţii din primării care vor elibera autorizaţii false, prin care se atestă faptul că sunt mai mult de 15.000 de locuitori în localităţile administrate, riscă pedepse cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Infracţiunea este prevăzută inclusiv pentru proprietarii sălilor de jocuri de noroc, care funcţionează în baza adeverinţelor false.

Actul normativ reglementează clar că în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori sunt interzise sălile jocurilor de noroc. În prezent există termenul de unităţi administrativ-teritoriale, acestea fiind interpretate ca judeţe, astfel încât legislaţia poate fi ocolită, potrivit Rador.

Modificările Codului Penal incriminează şi fapta prin care se împiedică folosinţa normală a locuinţei, în cazul titularului de drept, pedeapsa fiind până la cinci ani de închisoare.

Deputaţii au adoptat şi majorările pedepselor pentru infracţiunile de trafic de persoane şi de minori, sclavie sau pornografie infantilă. Acestea pot ajunge până la 12 ani de închisoare, fără posibilitatea suspendării executării sub supraveghere şi până la 20 de ani, dacă sunt implicaţi minori.

Ambele acte normative vor fi transmise preşedintelui pentru promulgare.