Gabriel Iustinian Saveliev, un tânăr de 26 de ani, inginer agronom și fermier în Broscăuți, putea oricând să-și aleagă orice job, dar a preferat să se întoarcă la ferma familiei, care însumează o suprafață de 200 de hectare și pe care vrea să o dezvolte. Cu timpul, pentru tânărul botoșănean agricultura a devenit o știință exactă.

Totul se reduce la pasiune și la voință, iar ambiția și motivarea nu-i lipsesc, cunoștințele nici atât, iar acest domeniu l-a ales din dragoste pentru agricultură, chiar de pe băncile liceului. Ce vedea la Laurențiu Saveliev, tatăl său, își dorea să aplice și el, apoi a ales Facultatea de Agricultură din Iași, iar studiile superioare și-au pus amprenta. După facultate și master, s-a înscris la Școala Doctorală de Științe Inginerești.

„Părinții mei lucrează amândoi în învățământ, iar eu am ales să dezvolt ceea ce ei au început, cu ajutorul informațiilor și experienței pe care am dobândit-o în facultate. În momentul de față toate utilajele din fermă au fost achiziționate prin fonduri proprii, dar fiind într-o continuă dezvoltare, îmi doresc ca pe viitor să accesez câteva măsuri de finanțare“, spune tânărul fermier pentru LumeaSatului.ro.

„Anul 2023 a lăsat o urmă adâncă“

Îi place câmpul, pentru că este foarte sănătos pentru trup și suflet.

„În toamna anului 2023 am însămânțat o suprafață de 43 de hectare de rapiță, 40 de hectare de grâu și 3 hectare de triticale. Am avut norocul să dispunem de precipitații care au favorizat răsărirea uniformă a plantelor, ceea ce o să se remarce în momentul recoltării. De asemenea, lucrările tehnologice, administrarea îngrășămintelor și a tratamentelor fitosanitare s-au efectuat în momentul optim. Ferma noastră este dotată cu absolut tot ce are nevoie, de la utilaje agricole noi, pentru pregătirea patului germinativ, mașini de aplicat tratamente fitosanitare, administrat îngrășăminte, până la mașini de selectat și aplicat tratament la semințe și GPS-uri cu ghidare automata“, adaugă Gabriel Iustinian Saveliev.

Agricultura a devenit pentru botoșănean o știință exactă. „În momentul actual, dacă vrei să obții profit, trebuie să știi exact pe ce te bazezi în momentul în care te pregătești pentru un nou an”, mai punctează acesta.

„Cheltuielile cu inputuri sunt foarte ridicate, iar nivelul arendei în zona noastră la fel. Anul 2024, în momentul de față, promite recolte acceptabile, dar 2023 a lăsat o urmă adâncă pe care, pentru a o putea remedia, e nevoie de mai mulți ani cu producții și prețuri care, raportate la cheltuieli, să poată aduce un plus profit la hectar“, mai arată fermierul.

Este un domeniu în care înveți mereu. Niciun an nu este la fel, mai spune Gabriel Iustinian Saveliev.

„De câțiva ani ne confruntăm cu schimbări climatice, secetă pedologică și chiar război, care au efect drastic asupra fermierilor. Esența agriculturii este apa: dacă n-ai apă, n-ai succes. Se încearcă tot felul de tehnologii de tip minimum-till, no-till, strip-till, dar care nu pot înlocui cu adevărat lipsa apei“, încheie tânărul fermier din Broscăuți.