Mișcare surprinzătoare în scena politică din municipiul Botoșani. Fostul viceprimar Marian Murariu va deschide lista candidaților la Consiliul Local din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), schimbarea fiind motivată de incompatibilitatea resimțită în raport cu politica promovată de actuala administrație. După această mutare, PSD rămâne fără majoritate în deliberativul local.

Anunțurile au fost făcute într-o conferință de presă desfășurată, joi dimineață, la sediul partidului AUR, după o intervenție teatrală.

„A fost înlăturat mișelește”

Marian Murariu a precizat că principalul factor care a contat în această decizie este admirația față de antreprenorul Cătălin Silegeanu, candidatul AUR la funcția de primar. El a dezvăluit că omul de afaceri a avut o experiență scurtă și nedreaptă în PSD, dar viziunea lui l-a convins să mențină o relație de prietenie cu acesta, dincolo de apartenența politică.

Nu a fost o decizie ușoară pentru mine să părăsesc PSD, partid în care am activat cel puțin opt ani. Am analizat foarte atent faptul că părăsesc PSD și am făcut-o din următoarele motive. În primul rând, am încredere foarte mare în domnul Cătălin Silegeanu. L-am cunoscut în 2020 la singura ședință PSD la care a participat și în urma căreia a fost dat afară, pentru că a avut curajul să expună niște idei foarte bune, dar care au deranjat anumite personaje de acolo. Și a fost înlăturat mișelește din PSD. Eu totuși am păstrat legătura cu dumnealui și în întâlnire ulterioare pe care le-am avut, am descoperit un tânăr corect, ambițios, foarte inteligent, foarte muncitor, un tânăr cu studii, care are succes în afaceri. Dumnealui își dorește să ajungă la Primărie nu pentru afaceri, nu pentru matrapazlâcuri, nu pentru amantlâcuri. Dumnealui are o viziune modernă și clară asupra a ceea ce vrea să facă în municipiu și rezonez foarte mult cu acest lucru”, a declarat Marian Murariu.

Fostul edil a explicat că decizia este justificată, concomitent, de incoerența unor alegeri făcute de primarul Cosmin Andrei după câștigarea mandatului, dar și de atitudinea cu care a fost tratat în organizația PSD.

Încă din 2016, de când am devenit colegi viceprimari, am avut parte de invidie și ostilitate din partea dumnealui. Eu am ascuns acest lucru publicului, deoarece îmi doream să fie o echipă sudată între mine și dumnealui, dar în culise eu aveam parte de foarte multă invidie. (…) Nu rezonez deloc cu modul lor de abordare a lucrurilor, cu viziunea dumnealor. De aceea în acest mandat de consilier local, am fost rezervat în ceea ce privește ieșirile mele publice, aparițiile, exprimarea mea publică. Nu sunt de acord cu mai multe lucruri care se întâmplă acolo. Nu mai rezonez cu gașca dumnealui de la municipiu”, a adăugat Marian Murariu.

Administratorul public „plimbă hârtii și bea cafele”

Mai departe, consilierul local a relatat că nu agreează propulsarea unor oameni cu competențe îndoielnice în funcții de conducere, așa cum nu agreează conflictul de interese.

Actualul administrator public (n.r. Mircea Magdalena) nu are experiența, inteligența și capacitatea mentală nici pe un sfert din ceea ce avea doamna Zăiceanu (n.r.: Adriana Zăiceanu, administratorul public anterior). Dumneaei era o profesionistă, o persoană foarte capabilă, care a făcut foarte multe proiecte pentru municipiul Botoșani. (…) El e un om bonom, jovial, dar nu e potrivit pentru funcția asta. Ca dovadă, domnul primar nici nu i-a dat atribuții. A avut câteva chestii cu vaccinarea, în rest plimbă hârtiile și bea cafele prin Primărie. (…) Nu sunt o persoană care să lingușească, să se milogească, sunt o persoană demnă. (…) Într-o ședință de Consiliu Local, domnul primar a fost întrebat public dacă este cumătru cu domnul Buhăianu (n.r. actual viceprimar), iar el a negat. Dar eu îi cunosc pe aceștia doi și știu foarte clar că domnul Buhăianu i-a botezat fata”, a mai spus Marian Murariu.

Mai multe detalii sunt cuprinse în următoarele videoclipuri.