Centrul de consiliere și tratare a adicțiilor „Sfântul Andrei” din Botoşani este un loc al vindecării şi renaşterii celor care cred cu tărie că există viaţă şi după calvarul trăit în numele norocului şi al iluziei câştigului imediat. A fost înfiinţat pe fondul acutizării fenomenului dependenţei de jocurile de noroc, păcănelelor şi pariurilor sportive de care suferă adulţi, tineri şi chiar copii. Tabloul este completat de cei care cad victime consumului de droguri şi alcool. 

 În incinta sediului Protopopiatului Botoşani a fost inaugurat, recent, Centrul de consiliere și tratare a adicțiilor „Sfântul Andrei”, pe modelul celui care funcţionează de ani buni la Iaşi, sub coordonarea părintelui Iulian Negru, consilier în adicții, formator, terapeut și coordonator al mai multor programe de terapie, prevenție și recuperare a persoanelor dependente și codependente.

„Această lucrare are în spate gândul și experiența părintelui Iulian Negru care se află în acest domeniu de peste 20 de ani. Părintele Negru a pornit la drum din dorința unei pastorații care să se îndrepte și spre persoanele aflate în astfel de suferințe, dar care nu au un răspuns concret asupra dependenței lor în sensul vindecării. Acestei lucrări ne-am alăturat și noi din dorința de a ajuta și de a fi de folos. Iar dorința s-a concretizat de curând prin deschiderea Centrului de zi de la Botoșani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan”, a spus pentru Ziarul Lumina pr. Andrei Manolea, directorul Centrului „Sfântul Andrei” şi consilier în adicţii.

Centrul își desfășoară activitatea în regim de zi și oferă servicii de consiliere individuală și terapie de grup pentru persoanele dependente şi familiile lor, dar şi servicii de consiliere a părților terțe implicate, respectiv cadre didactice, clerici, părinți sau aparținători. Potrivit părintelui Manolea, centrul derulează, în același timp, şi acțiuni de prevenție și colaborări cu diferite instituții precum școli, spitale şi penitenciare.

„De curând am încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Botoșani, care presupune realizarea unui proiect edu­cațional sub forma unui simpozion cu titlul «Adicțiile și efectele lor». Nădăjduim ca începând cu luna ianuarie a anului următor să desfă­­ș­urăm în cât mai multe licee din tot judeţul acțiuni de prevenție, pregătitoare pentru simpozionul amintit ce va avea loc la final de an școlar, undeva prin luna mai”, spune directorul centrului.

Puterea exemplului

La Botoşani, echipa formată din trei oameni s-a pus deja în slujba celor aflaţi în suferinţă şi vor să se vindece de anumite patimi, precum jocurile de noroc, consumul de droguri şi/sau alcool. Iar aceştia nu sunt puţini şi provin nu doar din Botoşani, ci şi din alte oraşe ale ţării şi chiar din străinătate.

„Putem spune că centrul a început să funcționeze înainte de a fi deschis, deoarece se ştia despre această inițiativă şi câteva persoane apelau deja la serviciile noastre. Însă odată cu deschiderea oficială și diseminarea informației pe rețelele de socializare, tot mai multe persoane au început să sune și să ceară ajutor. Avem persoane care au sunat de la București, Galați, chiar și din Germania”, spune părintele Manolea.

În centrul de la Botoşani îşi desfăşoară activitatea, în calitate de voluntar, Andrei-Cristian Bucşă, un tânăr inginer care s-a luptat ani la rând cu dependenţa de jocuri de noroc şi, care, după cum singur a spus, a reuşit pentru că a avut voinţă şi s-a lăsat în mâinile lui Dumnezeu.

„Este un lucru minunat să lucrez cu oameni cărora le pot fi de folos. «Dăruind, vei dobândi», îndemna părintele Nicolae Steinhardt, iar eu încerc să urmez acest cuvânt atât de frumos pentru că, lucrând cu cei care ne solicită ajutorul, îmi (re)încarc și eu bateriile şi mai pun câte o cărămidă la recuperarea mea. Persoanele măcinate de adicţii au nevoie, la un moment dat, de anumite certitudini. Iar eu mă ofer ca exemplu, în carne și oase, şi le spun aşa: dacă eu am reușit după șapte ani de consum compulsiv de jocuri de noroc (între anii 2010 şi 2017) şi cu patru tentative de sinucidere, să am astăzi, 6 noiembrie 2023, 6 ani, 4 luni şi 25 de zile de abstinenţă senină, înseamnă că se poate și că programul funcționează. Îi încurajez pe toţi că se poate, trebuie doar să aibă încredere în ei şi credinţă în Dumnezeu; și dacă vor urma su­gestiile şi recomandările specialiştilor, vor reuși și ei, la fel cum am reușit și eu”, a spus Andrei Bucşă, care acum este soţ şi un tată fericit.

Dependenţa şi relația defectuoasă părinte-copil

În înțelegerea lumii de astăzi, spune părintele Manolea, adicția este categorisită „în funcție de gravitatea efectelor sociale pe care le produce”, însă, din punctul de vedere al terapeuţilor şi consilierilor în adicţii, „toate dependenţele sunt grave”.

„În lipsa unei relații vii, autentice şi personale cu Dumnezeu, omul ajunge să trăiască un vid existențial pe care va încerca să-l umple sau să-l «adoarmă» cu diferite substanțe sau comportamente care duc la dependență și sunt distructive. Apelează la ele oamenii care au o suferință lăuntrică și care se află în căutarea fericirii. De fapt, adicția este un simptom al adevăratei boli care este profund lăuntrică și care apare din cauza faptului că Dumnezeu lipseşte din viața acelei persoane”, subliniază pr. Andrei Manolea pentru Ziarul Lumina.

În ultima perioadă au fost mediatizate tot mai multe cazuri de adolescenţi şi tineri care consumă droguri şi ajung, inevitabil, să săvârşească anumite fapte, mai grave sau mai puţin grave, care îi afectează atât pe ei, cât şi pe cei din jurul lor. În aceste condiţii, familia doreşte şi încearcă să-i ajute, însă de multe ori are şi ea nevoie de sprijin. Părintele Manolea subliniază că, în situaţiile când există deja un consum, este foarte important ca „familia să apeleze cât mai repede la ajutor de specialitate, la un consilier în domeniul adicțiilor, un preot sau un centru de zi pentru consilierea și tratarea persoanelor afectate de adicții așa cum am deschis și noi la Botoșani”.

Pe de altă parte, pentru a nu se ajunge la consum, trebuie pus mare accent pe prevenţie.

Din păcate, în ultima perioadă se constată o amplificare a consumului de droguri în rândul tinerilor. Iar această amplificare este o conse­cință a unui cumul de factori prezent astăzi în societate: acces facil la substanțe, anturajul şi lipsa acțiunilor de prevenție din școli, care să atragă atenția asupra pericolului la care poate fi supusă o persoană dacă începe consumul. Nu în ultimul rând, relația defectuoasă părinte-copil poate fi un factor decisiv. De aceea, fiecare părinte trebuie să fie atent la conflictele interioare prin care trece copilul său, mai ales în perioada adolescenței, să-i arate că-i este aproape în orice situație, că-i este prieten și nu judecător. Să comunice deschis şi să-i cunoască pe cei cu care intră copilul în contact, respectiv prieteni şi colegi de şcoală”, mai subliniază pr. Andrei.

Recent, autorităţile au aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care impun mai multe reguli fiscale firmelor care administrează afaceri în domeniul jocurilor de noroc, iar în Parlament există o lege care, dacă va fi votată şi promulgată, va interzice sălile de jocuri din proximitatea şcolilor şi instituţiilor de cultură.

Mutarea sălilor de noroc în afara oraşelor ar fi un prim pas important, dar, pentru ca societatea noastră să nu mai fie asediată de acest flagel al jocurilor de noroc, cred că este nevoie de mai mult”, este de părere preotul Andrei Manolea.