Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține reformarea administrației publice prin reducerea drastică a schemei de personal și a cheltuielilor de funcționare, a declarat prim-vicepreședintele Marius Lulea, într-o conferință de presă susținută, vineri, la sediul filialei AUR din Botoșani.

Potrivit acestuia, două din trei primării existente la nivelul fiecărui județ ar trebui să fie desființate, pentru ca fondurile cheltuite pentru funcționare să fie repartizate spre investiții.

Noi susținem o reformă administrativă. Adică reducerea numărului de instituții, reducerea numărului de primării. Primăriile ar trebui reduse undeva cu două treimi, adică unde spre 1200, poate chiar 1000 de primării, astfel încât să se reducă aparatul administrativ de la nivelul autorităților locale și județene cu 150.000-200.000 de persoane. La nivelul bugetului de stat, ar fi o economie anuală undeva la 10 miliarde de euro. Cu 10 milioane de euro se construiesc două spitale regionale în fiecare an sau să construim 1000 de kilometri de autostradă în fiecare an”, a declarat Marius Lulea.

El susține că partidele aflate la guvernare nu sunt interesate de reformarea administrației publice.

PSD și PNL nu sunt interesate de o reformă reală în stat, pentru că astăzi structura pe care ei au produs-o este una de tip feudală, fanariot, cu așa ziși nobili și baroni în fiecare județ. Se creează instituții numai ca membrii de partid să fie și ei șefi undeva, să capete un post cald unde fie să ia șpagă, fie să mai blocheze niște proiecte care ar fi utile pentru cetățeni. O reformă reală a statului nu se poate face fără o reformă administrativă. Astăzi aproape 90% din cheltuielile statului sunt cheltuieli administrative, adică cheltuieli cu salarii, pensii, inclusiv pensii speciale și cheltuieli cu clădirile în care aceștia funcționează”, a adăugat Lulea.

Nu poți să ai o societate comercială în care 90% din personal este TESA și restul de 10% se află pe șantier și construiește câte ceva. Este clar că vorbim de un stat falimentar”, a mai semnalat liderul AUR.