Autoritățile locale anunță pași importanți pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din municipiul Botoșani. Proiectul de realizare a șoselei de centură prin Curtești, care va conecta orașul cu drumul expres Botoșani – Suceava, a fost scos la licitație.

„Este cea mai mare licitație din istoria orașului, având o valoare de peste 60 de milioane de euro. Termenul de depunere a ofertelor este 27 mai 2024, ora 15:00. Îmi doresc foarte mult ca la aceste lucrări de anvergură să avem constructori din Botoșani. Dar licitația este deschisă pentru orice operator economic”, a anunțat primarul Cosmin Andrei.

El a detaliat fazele inițiale ale construirii șoselei de centură, precizând că „tronsonul de 10 kilometri va avea continuitate în drumul expres Botoșani – Suceava și va include patru sensuri giratorii”, punctul de integrare în proiect fiind prevăzut la intersecția cu drumul național DN29, în localitatea Baisa.

„La acest moment, acolo unde va fi realizat un sens giratoriu, a fost semnată documentația pentru acest studiu de fezabilitate, cu clauze obligatorii de interconectare a acestor investiții”, a precizat Cosmin Andrei.

Primarul a subliniat că traseul exact va fi determinat în urma unor studii realizate de proiectanți, urmând să fie prezentate mai multe variante pentru vot.

În ceea ce privește finanțarea, s-a menționat că fondurile inițiale au fost obținute prin Programul Operațional Infrastructura Mare, iar ulterior au fost transferate de la Programul Operațional de Transport.

„Este finanțare europeană și foarte important este că nu avem cofinanțare la această investiție, asociația zona metropolitană va asigura și coeficientul de 2%, astfel încât municipiul Botoșani cu partenerii care sunt membri în Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană nu vor mai trebui să contribuie financiar pentru întreaga investiție”, a explicat primarul.

Pe lângă beneficiile infrastructurale, proiectul creează și oportunități economice, după cum a subliniat Florin Egner, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană”.

De-a lungul acestui drum, șoseaua de centură a municipiului Botoșani prin Curtești, sunt câteva elemente care favorizează dezvoltarea. Este vorba de o zonă cu o parcare de scurtă durată cu niște amenajări care permit dezvoltarea – alimentarea cu energie electrică alte utilități (…), este și o mică zonă de agrement, precum și o zonă de relaxare”, a precizat Florin Egner.