Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Poliţiştii nu vor sta doar pe şosele, ci şi pe pasarele sau în diverse refugii, pentru a măsura viteza maşinilor cu dispozitivele TruCam. În plus, filtrele de poliţie vor avea în dotare şi aparate alcool test şi drug-test.

„În perioada 1-6 mai, pentru menţinerea ordinii siguranţei publice, atât în zonele cu aflux mare de persoane, cât şi în proximitatea lăcaşelor de cult, se vor afla zilnic la datorie peste 9.500 de poliţişti. Astfel, vor fi asigurate suri pentru menţinerea ordinii publice în locurile aglomerate – gări, aerogări, pieţe, târguri, oboare, în proximitatea lăcaşelor de cult unde urmează să desfăşoare slujbe religioase, precum şi în localităţile turistice, zonele de agrement şi în apropierea punctelor de trecere a frontierei. Dacă plecaţi cu trenul fiţi prudenţi în gări, aici pot acţiona hoţi de buzunare. Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate. Dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi-vă că autoturismul funcţionează în parametri optimi, că aveţi valabile asigurarea obligatorie şi inspecţia tehnică periodică. Circulaţi cu viteza adaptată condiţiilor de trafic”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, citat de Rador.

Aglomeraţie va fi şi în punctele de trecere a frontierei, în special cu Bulgaria şi Ungaria. Mii de turişti vor pleca în Bulgaria şi Grecia, dar se aşteaptă aglomeraţie şi la Nădlac 2, principalul punct de trecere a frontierei cu Ungaria, pentru că românii care lucrează în alte ţări se întorc acasă pentru sărbători.

„La graniţa cu Bulgaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei, iar la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 12 puncte. Pentru fluidizarea traficului, se va suplimenta numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, precum şi al echipamentelor folosite pentru verificări. Astfel, în perioada 1-6 mai, aproximativ 3.900 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat. Vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire sau de intrare în ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. Un alt aspect de interes pentru perioada următoare este reprezentat de faptul că pe teritoriul Ungariei circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5t este restricţionată astfel: în data de 1 mai, în intervalul 7:00-23:00”, a afirmat Alexandra Găvan, Poliţia de Frontieră.

În ultima perioadă, în special pentru sărbătorile pascale, pompierii au făcut peste 3.000 de acţiuni de control în hoteluri, pensiuni şi biserici şi le solicită celor care merg la slujba de Înviere să fie foarte atenţi cum aprind şi transportă lumânările şi alte surse de foc.