Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) au efectuat, luni, cinci percheziții în imobilele unui fermier din comuna Șendriceni. El este acuzat că ar fi obținut ilegal fonduri guvernamentale pentru extinderea unei afaceri cu peleți, dar și că ar fi decontat servicii fictive acordate refugiaților ucraineni.

„Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2022, ar fi justificat în fals subvențiile alocate de la bugetul de stat, pentru angajarea unor persoane cu vârsta de peste 45 de ani. Bărbatul ar fi depus documente false pentru încheierea unei convenții încasând în mod ilegal 81.000 de lei, cu titlul de subvenție, pentru angajarea de persoane în vârstă. Totodată, acesta ar fi decontat în mod ilegal cheltuieli cu cazarea refugiaților din zona de conflict și ar fi încălcat condițiile legale privind accesarea fondurilor printr-un program național de finanțare”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Din locațiile percheziționate au fost ridicate documente contabile, înscrisuri, documente de identitate și carduri bancare aparținând unor cetățeni străini.

De asemenea, au fost descoperite trei utilaje de fabricare de peleți, achiziționate prin intermediul unui program național de finanțare, a căror valoare a fost justificată în fals. Fermierul a declarat că utilajele au costat 45.000 de lei, deși nu acesta era prețul real, iar utilajele nu erau noi.

„În urma activităților desfășurate, bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost condus la sediul poliției, în baza unui mandat de aducere și s-a instituit sechestru asigurator asupra unui imobil în valoare de 118.000 de lei, în vederea recuperării prejudiciului cauzat”, precizează IPJ Botoșani.