Cine este prins de astăzi că nu încarcă facturile emise în sistemul e-Factura gestionat de Fisc va fi sancționat. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei. De la 1 iulie devine obligatorie și înregistrarea lor în platforma Fiscului în 5 zile de la emitere.

De sâmbătă a devenit obligatorie transmiterea în cinci zile a tuturor facturilor emise în softul gestionat de Administrația Fiscală. Cine nu se conformează riscă amenzi, care variază între 1.000 și 10.000 de lei, în funcție de dimensiunea firmei.

Inițial, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de la 1 aprilie, Guvernul a decis, însă, amânarea aplicării de amenzi până la 1 iunie. Așa cum e gândit mecanismul de sancționare, primele amenzi le putem vedea, teoretic, abia în iulie, pentru fapte săvârșite în iunie.

De luna viitoare firmele și persoanele fizice vor trebui să folosească doar sistemul e-Factura pentru emiterea, primirea și înregistrarea facturilor. Ele vor fi verificate, şi mai apoi vor ajunge la client. Atât cel care emite, cât și cel care primește trebuie să fie înscriși în Spațiul Privat Virtual.

Cei care vor mai folosi după 1 iulie factura în format clasic, de exemplu, vor risca o amendă de 15% din valoarea facturii.