La Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, una dintre cele mai mari unități spitalicești din Moldova, multe angajări se făceau pe ochi frumoși, dar și pe șpagă. Cel puțin asta arată o anchetă DNA demarată anul trecut, în urma căreia doi foști directori au fost reținuți, alături de mai mulți angajați.

Pe parcursul anchetei au ieșit la iveală detalii scandaloase. De exemplu, sumele pe care candidații la concursurile organizate de spital era nevoiți să le dea pentru a prinde un post la stat. În unele cazuri, cei care doreau o slujbă la spital ajungeau să se împrumute și la bancă pentru a achita șpaga. Un botoșănean angajat pe postul de fochist, a recunoscut, oficial, în fața procurorilor DNA că a dat mită și a indicat exact și suma oferită pentru a primi postul.

2000 de euro pentru un post de fochist, 15.000 pentru cel de asistentă

F. P., angajat fochist la Spitalul Județean „Mavromati” a recunoscut în fața procurorilor DNA că a dat șpagă pentru a fi angajat și este dispus să accepte acordul de recunoaștere a vinovăției. Fochistul a fost reținut în luna decembrie a anului trecut, de DNA, odată cu valul de arestări de la „Mavromati”.

Acesta s-a angajat la Spitalul Județean în 2018 și a recunoscut oficial că a dat mită, conform Adevărul.ro. Mai precis, 2000 de euro pentru un post de fochist. Fostul angajat a fost trimis în instanță cu acordul de recunoaștere a vinovăției, ceea ce-i va reduce din pedeapsă, fiind propus un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Totodată, există și stenograme care indică nivelul șpăgilor de la „Mavromati”.

Postul de fochist era cel mai ieftin. Cel mai scump era de asistentă medicală. Culmea, nivelul mitei era indexat la nivelul inflației. Adică a început de la 8000 de euro în 2019 și a ajuns la 15.000 de euro în 2023. Pentru un post de infirmieră se dădea până la 7000 de euro iar pentru cel de spălătoreasă 5000 de euro.

„Aici (n.r., la Spitalul Județean), fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre.(…) Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă.

Într-o altă interceptare, un alt candidat precizează că nu ar avea nicio șansă la concursul de ocupare a postului, dacă nu dă mită.

Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa”, se arată într-o altă stenogramă. Unii împrumutau bani de la bănci sau cămătari pentru a plăti mita.

Zeci de angajați ridicați și duși la DNA

Scandalul șpăgilor a izbucnit la „Mavromati” în luna decembrie a anului trecut. Atunci a fost organizată una dintre cele mai de amploare acțiuni DNA, din ultimul deceniu, la Botoșani. Au fost percheziționate locuințe private, sedii de partid și instituții publice, cu accent evident pe instituția medicală.

În urma descinderilor au fost reținute 11 persoane, printre care și un fost manager al spitalului, directorul de îngrijiri, asistenți, medici și personal TESA. Ulterior și directorul în funcție, la aceea dată, a fost reținut în acest dosar. În urma unor acțiuni care vizau fapte încă din 2018, anchetatorii au scos la iveală un sistem de angajări frauduloase pe șpagă.

Candidatul trebuia să găsească o persoană de contact din interiorul spitalului, care-i făcea apoi legătura cu cei care măsluiau concursurile. Iar șpaga se împărțea. Deocamdată, se pare, doar fochistul ar fi făcut un acord de recunoaștere a vinovăției.