Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani avertizează angajatorii să ia măsurile necesare pentru protecția angajaților în contextul valului de căldură extremă prognozat. Instituția anunță controale în unitățile economice și pe șantiere, pentru verificarea respectării legislației care impune astfel de măsuri.

În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, ITM Botoșani reamintește obligațiile angajatorilor pentru ameliorarea condițiilor de muncă în perioadele de temperaturi extreme:

  • Reducerea intensității și ritmului activităților fizice
  • Asigurarea ventilației adecvate la locurile de muncă
  • Planificarea activităților astfel încât să alterneze munca dinamică cu cea statică.
  • Alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite cu curenți de aer
  • Asigurarea apei adecvate (2-4 litri/persoană/schimb).
  • Furnizarea echipamentului individual de protecție.

În cazul în care angajatorii nu pot asigura condițiile menționate, aceștia trebuie să negocieze cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții angajaților pentru a respecta măsurile stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, cum ar fi reducerea programului de lucru sau eșalonarea acestuia pe două perioade ale zilei.

Pentru a preveni îmbolnăvirile profesionale cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, ITM Botoșani subliniază importanța asigurării examenului medical la angajare și a controlului medical periodic.

Inspectorii ITM Botoșani vor efectua controale pentru a verifica respectarea acestor prevederi legale, asigurându-se astfel că măsurile pentru protecția lucrătorilor sunt implementate corespunzător.