Mai sunt doar câteva luni până când senatorii și deputații își încheie mandatul de patru ani, deși mulți dintre ei nu s-au remarcat prin nimic.

Este vorba despre parlamentarii care au luat cuvântul doar la depunerea jurământului, iar apoi au tăcut. Deși sunt remunerați consistent, acești parlamentari au ales să nu participe activ la procesul legislativ. Pe lista „rușinii” este menționat și un deputat din județul Botoșani, care promitea mari schimbări în 2020.

Conform datelor disponibile pe site-ul Camerei Deputaților, Andrei Drancă, fost președinte al filialei USR din Botoșani, nu a mai luat cuvântul în Parlament de când a depus jurământul. El figurează ca inițiator în 96 de propuneri legislative, pe care doar le-a semnat din această calitate. A avut, în schimb, trei declarații politice depuse în scris și șapte interpelări sau întrebări.

Deputatul Andrei Drancă face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. În situația de a lua cuvântul doar la depunerea jurământului se află și alți parlamentari din țară, precum social-democrații Nicu Niţă (Brăila), Eliza Peța-Ștefănescu (Dolj), liberalii Costel Barbu (Teleorman), Daniel Constantin (Argeş), deputatul AUR Călin Balabaşciuc (Călăraşi) și Ognean Cristici, promovat de minorități.

Statul cheltuie considerabil pentru parlamentari. Fiecare deputat primește o indemnizație netă de 11.000 de lei, la care se adaugă sume forfetare de până la 35.500 de lei și o diurnă de 400 de lei pentru fiecare zi cu prezență în Parlament. Sunt și facilități acordate: un zbor decontat pe săptămână și gratuitate la toate călătoriile cu trenul.