Ministerele şi alte instituţii bugetare ar putea fi obligate să disponibilizeze, urgent, pentru fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului, o parte din valoarea fondurilor alocate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat marţi pe agenda executivului.

Actul normativ creează şi temeiul legal pentru ca şi din fondurile prevăzute pentru proiectele cu finanţare externă să poată fi cedate economiile înregistrate în cursul exerciţiului bugetar. Guvernul urmează să aprobe, la şedinţa programată la prânz, şi o ordonanţă de urgenţă pentru extinderea perioadei în care se pot depune documentele de finanţare în Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, potrivit Rador.

Decizia guvernului vine în context în care, în procesul de analiză a documentaţiilor depuse, au fost identificate mai multe situaţii care determină întârzierea finalizării acestora, lipsa cadastrării amplasamentelor, neclarităţi în ceea ce priveşte regimul proprietăţii bunurilor, perioade lungi pentru obţinerea autorizaţiilor, dar şi necesitatea efectuării unor exproprieri.

Pe agenda executivului mai figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căruia ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze de la fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, 10% din valoarea creditelor bugetare şi a creditelor de angajament.